torek, 27. februar 2018

MOJA KRALJICA - POTRATNA POTICA :)



Mogoče najprej pomislimo, da si je za to potico treba vzeti preveeeč časa, a če si porazdelimo delo na več dni, sploh ni tako zamudno, rezultat pa vedno praznično navdihujoč in omamno slasten :) Tule verzija brez mleka in jajc.


VEGANSKA POTRATNA POTICA

Za potratno potico potrebujemo en temni biskvit, en svetli biskvit in skorjo iz kvašenega testa. Nato potrebujemo še tri nadeve: orehov, makov in skutni.


Gremo v shopping:


Temni biskvit - sestavine:
  • 360 ml rastlinskega mleka po vaši izbiri (za sladice uporabljam najraje riževega)
  • 2 čajni žlički belega ali jabolčnega kisa/ne bo pustil nobenega okusa, gre za to, da se aktivirajo sestavine
  • 120 ml črne kave (lahko spustimo)
  • 160 ml kokosovega ali navadnega olja
  • 2 čajni žlički vanilijeve arome ali vanilijev sladkor
  • 2 jušni žlici kakava
  • 320 g moke (katerekoli – bela, pirina…)
  • 266 g sladkorja (kateregakoli)
  • 2 čajni žlički sode bikarbone ali
  • pecilni prašek
  • ščep soli

Svetli biskvit:

vse enako, le da spustimo kavo in kakav.


Biskvit - postopek

1. Segrej pečico na 180 stopinj in pravokoten pekač ( 30 x 40 x 5 cm ) naolji ali prekrij s peki papirjem.
2. Zmešaj mleko in kis ter pusti nekaj minut, da se aktivira, dodaj olje, kavo, vanilij ter zmiksaj do puhaste strukture .
3. Dodaj moko, presejano s pecilnim praškom ali sodo,  sladkor, kakav in sol in miksaj do kremaste strukture.
4. Peci cca 25 minut na 180 (odvisno od pečice, poskusi z zobotrebcem, če je čist, ko ga zapičiš v biskvit, je pečeno).

Medtem ko se peče, enako naredimo še svetli biskvit in ga potem spečemo.
Biskvitne plošče lahko spečemo že kakšen dan prej. Jaz jih vedno spečem prej in jih zavijem v folijo ter postavim v hladilnik. Tako bo biskvit še mehkejši.

Kvašeno testo - skorja

V originalu se za skorjo dela kvašeno testo, a jaz uporabim kar 2 roli listnatega testa (Hofer).  Meni je super s tem, pa še manj dela. Lahko pa zamesite kvašeno testo:

Sestavine:

  •   2 dl rastlinskega mleka (kateregakoli) ali še bolje navadnega jogurta (recimo Joya/Hofer)
  •   1 dl olja (navadno, kokosovo)
  •   11 g suhega kvasa ali 42 g svežega kvasa
  •   1 čajna žlička soli
  •   1 jušna žlica sladkorja
  •   500 g moke


Postopek:

Mleko zmešamo z oljem in ju malo segrejemo, da bo masa topla (ne prevroča). Dodamo sol in sladkor ter zmešamo.
Suh kvas vas zmešamo s presejano moko in ju dodamo v predhodno zmes. Če uporabljate sveži kvas, ga predhodno stopite v malo mlačnega mleka, dodajte žličko sladkorja  in pustite, da vzhaja v posodici. V moko naredimo jamico in dodamo vzhajan kvas.
Vse skupaj dobro premešamo, prekrijemo s krpo in pustimo na toplem vzhajati 45 minut. V tem času se bo testo običajno povečalo za trikrat. 

Medtem, ko kvašeno testo vzhaja, pripravimo nadeve:

Orehov nadev:

  • 45 dag mletih orehov
  • 15 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • limonina lupina
  • nožev vrh cimeta
  • nožev vrh prave kave
  • 2 dl rastlinskega mleka oz toliko, da dobimo mazljiv nadev.


Zmešamo vse sestavine.

Makov nadev:

Isto, kot za orehov, namesto orehov mleti mak

»Skutni« nadev:

  • 500 g navadnega tofuja (nadrobimo, da dobimo strukturo »skute«)
  • ščep soli
  • lupina in sok 1/2 limone
  • 10 dag sladkorja
  • 1 dl rastlinskega mleka ali jogurta
  • 1 vanilijev puding (v nadev dodamo prah, ne kuhanega pudinga)


Zmešamo vse sestavine.


Biskvita in nadevi


Pripravimo preliv za biskvit:
  • 1 dl ruma (lahko tudi samo sladko vodo ali mleko)
  • 1/2 dl vode


Sestavljanje:
Testo  razvaljamo v 2x velikost pekača ( ~ 35x75 cm ). Če uporabite listnato testo, sestavite 2 roli skupaj, V pekač damo peki papir, nato pa notri testo, tako da visijo robovi čez robove pekača, da bomo potem testo zapognili nazaj kot pokrov.  


slika je iz interneta, ker sem pozabila slikat...:(



Najprej namažemo testo z orehovim nadevom in ga pokrijemo s svetlim biskvitom. Biskvit navlažimo s 1/2 mešanice ruma in vode ter čezenj razgrnemo ves skutni nadev. Pokrijemo s temnim biskvitom, ki ga navlažimo s preostalim rumom ter namažemo z makovim nadevom. Testo ob robovih zapognemo navzgor in pokrijemo čez orehov nadev. Tako je potica zaprta.




Potico lahko sestavimo tudi v drugačnem zaporedju nadevov, kakor želimo. Sestavljeno potico večkrat prebodemo in pustimo počivati 25 min. Nato jo pečemo pri 180 st. C 45 - 60 min na 180. Pečeno pustimo še nekaj časa v pekaču, nato jo obrnemo na desko. Režemo popolnoma ohlajeno.

OPOMBE

Ne glede na to, da je recept precej dolg, ni zahteven. Z izkušnjami in racionalizacijo porabiš približno 2,5 ure (s peko vred). Praktično je biskvite speči en dan prej in (tako delam jaz, in drugi dan samo sestavim). To je ena najenostavnejših in najboljših potic!!

Ohlajeno potico razrežeš na večje kose, zaviješ v alu folijo in vrečko ter brez težav shraniš v zamrzovalniku. Taka potica ni prav nič slabša, pa še vedno je pri roki.





Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

Spomladi, ko se začno bohotiti čemaževa polja, si lahko pripravimo okusne štruklje. Gremo v shopping:  - zavitek vlečenega testa ...