Tudi tiramisu je ena tistih sladic, ki si jo vegani težko privoščijo, razen v nekaterih redkih veganskih restavracijah. A to kremasto pregrešno sladico lahko pripravimo tudi doma, pa še zelo okusna je. Sicer ne bo dosegla tistega avtentičnega okusa, a vseeno si bomo polizali vse prste. Lahko jo pripravimo tudi v kozarčkih in tako razvajamo svoje goste.
VEGANSKI TIRAMISU
Gremo v shopping:
- 100 ml veganskega navadnega ali vanilijevega jogurta po želji
- 200 g svilnatega tofuja – dobi se v bio trgovinah ali na spletu (lahko uporabite tudi navaden tofu, ki ga zmiksate v dobrem blenderju) /tofu lahko tudi izpustite, potem dodamo več smetane
- 2 (zreli) banani – če želite
- 300 g kokosove, sojine ali riževe smetane za stepanje (npr. Soyatoo) ali
- konzerva kokosovega mleka (držimo v hladilniku in uporabimo le zgornji del, ki se strdi in ga stepemoi)/če uporabimo kokosovo smetano, bo zadeva imela okus po kokosu, kar ni v originalu, a meni je to najboljše
- aquafaba (stepena odcejena voda iz konzerve čičerike)/lahko izpustimo
- kakav v prahu za posip
- sama običajno dodam še 400 ml skuhanega in ohlajenega vanilijevega pudinga (skuhamo ga v rastlinskem mleku)
- veganski baby piškoti (Mueller - Barenkeks)
Za kremo s kuhinjskim
mešalnikom ali v blenderju zmešamo puding z jogurtom, tofujem in bananami.
Ohladimo. Smetano stepemo posebej po navodilu na embalaži (nekatere smetane je
potrebno predhodno za nekaj ur postaviti v hladilnik). Smetano nato previdno na
roko vmešamo v preostalo kremo ali pa dodamo trdi del kokosovega mleka. Poskusimo
sladkobo in dosladkamo po želji.
Piškote namočimo v pravi
kavi ali rastlinskem mleku in jih začnemo zlagati na pekač. Na njih naložimo
polovico kreme…naložimo še drugo plast piškotov in preostalo kremo. Posujemo s
kakavom v prahu in dobro ohladimo.
Dodajamo lahko tudi sadje po želji - zelo dobro je z jagodičevjem....
Dodajamo lahko tudi sadje po želji - zelo dobro je z jagodičevjem....
tiramisu z jagodami |
Ni komentarjev:
Objavite komentar