torek, 20. februar 2018

TIRAMISU - cheer me up :)

Tudi tiramisu je ena tistih sladic, ki si jo vegani težko privoščijo, razen v nekaterih redkih veganskih restavracijah. A to kremasto pregrešno sladico lahko pripravimo tudi doma, pa še zelo okusna je. Sicer ne bo dosegla tistega avtentičnega okusa, a vseeno si bomo polizali vse prste. Lahko jo pripravimo tudi v kozarčkih in tako razvajamo svoje goste.


VEGANSKI TIRAMISU


Gremo v shopping:

  • 100 ml veganskega navadnega ali vanilijevega jogurta po želji
  • 200 g svilnatega tofuja – dobi se v bio trgovinah ali na spletu (lahko uporabite tudi navaden tofu, ki ga zmiksate v dobrem blenderju) /tofu lahko tudi izpustite, potem dodamo več smetane
  • 2 (zreli) banani – če želite
  • 300 g kokosove, sojine ali riževe smetane za stepanje (npr. Soyatoo) ali
  • konzerva kokosovega mleka (držimo v hladilniku in uporabimo le zgornji del, ki se strdi in ga stepemoi)/če uporabimo kokosovo smetano, bo zadeva imela okus po kokosu, kar ni v originalu, a meni je to najboljše
  • aquafaba (stepena odcejena voda iz konzerve čičerike)/lahko izpustimo
  • kakav v prahu za posip
  • sama običajno dodam še 400 ml skuhanega in ohlajenega vanilijevega pudinga (skuhamo ga v rastlinskem mleku) 
  • veganski baby piškoti (Mueller - Barenkeks)



Za kremo s kuhinjskim mešalnikom ali v blenderju zmešamo puding z jogurtom, tofujem in bananami. Ohladimo. Smetano stepemo posebej po navodilu na embalaži (nekatere smetane je potrebno predhodno za nekaj ur postaviti v hladilnik). Smetano nato previdno na roko vmešamo v preostalo kremo ali pa dodamo trdi del kokosovega mleka. Poskusimo sladkobo in dosladkamo po želji. 




Piškote namočimo v pravi kavi ali rastlinskem mleku in jih začnemo zlagati na pekač. Na njih naložimo polovico kreme…naložimo še drugo plast piškotov in preostalo kremo. Posujemo s kakavom v prahu in dobro ohladimo.

Dodajamo lahko tudi sadje po želji - zelo dobro je z jagodičevjem....

tiramisu z jagodami




Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

Spomladi, ko se začno bohotiti čemaževa polja, si lahko pripravimo okusne štruklje. Gremo v shopping:  - zavitek vlečenega testa ...