torek, 20. februar 2018

BABIČINA VEGANSKA PITA

Najboljša jabolčna pita naših babic, ki so prisegale na gore masla in jajc :) Sedaj v nekruti izvedbi :)

VEGANSKA JABOLČNA PITA

Razmerje za krhko testo za pito je vedno 3:2:1..moka,mašoba, sladkor!

Gremo v shopping:

  • 300 g pirine moke (za bg varianto lahko uporabimo mešanico B, ali pa sami zmešamo po 100 g različnih brezglutenskih mok – npr. riževo,  proseno , ajdovo ali mandljevo, čičerikino, tapiokino, kokosovo, koruzno  -  kombinacij je ogromno). 
  • 200 g  rastlinske maščobe  na sobni temperaturi  (lahko kokosovo ali vegansko margarino – sama uporabljam Vitaquell)


  • 100 g sladkorja (trsnega, rjavega…lahko tudi nadomestite z javorjevim ali agavinim sirupom)
  • 4 jabolka
  • sladkor, cimet, vanilij, rum, limonina lupinica – po okusu


Iz navedenih sestavin zamesimo krhko testo. Po potrebi dodamo še malo moke ali tekočine (rastlinsko mleko), da dobimo gladko testo, ki gre lahko od rok. Pustimo ga počivati najmanj pol ure v kuhinjski  foliji  v hladilniku.

Jabolka olupimo in naribamo ter zmešamo z dišavami.

Testo naj se malo ogreje na pultu, nato ga razvaljamo med dvema peki papirjema in na valjarju prenesemo v dobro namaščen pekač za pite, najbolje s snemljivim dnom. Lahko uporabimo tudi peki papir. Nekaj testa pustimo za okraševanje površine pite (po želji). Jabolčni nadev razporedimo po testu, okrasimo še površino s preostalim testom (mreža ali druge oblike).

Pito pečemo na cca 180 stopinj cca pol ure (odvisno od pečice). Ko vzamemo ven, mora biti testo še mehko, ker se na zraku strdi.   Izgledati mora skoraj, da ni pečeno, naj vas to ne zavede, ker če ne, bo potem pita pretrda…



s kančkom smetane je odlična!



Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

Spomladi, ko se začno bohotiti čemaževa polja, si lahko pripravimo okusne štruklje. Gremo v shopping:  - zavitek vlečenega testa ...