torek, 20. februar 2018

VEGANSKE TORTICE

Naj bo peka veganskih tort užitek, saj lahko naredimo prav vsako torto. Jajc ne nadomeščamo, uporabimo rastlinsko mleko in maščobo ter veganske smetane. 


Sestavine za navadni biskvit: 



• 2 skodelici bele moke (za alergike uporabite bg moko, recimo SCHAR MIX B)
• Pol skodelice kakava v prahu
• Pecilni prašek ali soda bikarbona
• Ščep soli
• Skodelica sladkorja
• Pol skodelice olja (lahko kokosovo)
• 1 skodelica radenske
• Vanilijev sladkor
• 2 žlici jabolčnega kisa


ZA ČOKOLADNI BISKVIT ODVZAMEMO 2-3 ŽLICE MOKE IN DODAMO KAKAV. 


POSTOPEK (angl.)

1. Preheat the oven to 190. Grease a 9-inch round pan or 8-inch square pan. If you're planning on removing the cake from the pan, line with parchment paper and grease very well.
2. Sift together the flour, cocoa, soda, salt, and sugar directly in a medium bowl. In a 2 cup measuring cup or small bowl, measure and mix together the oil, mineral water and vanilla.
3. Pour the liquid ingredients into the dry ingredients and mix with a fork or a small whisk. When the batter is smooth, add the vinegar and stir quickly. There will be pale swirls in the batter as the baking soda and vinegar react. Stir just until the vinegar is evenly distributed throughout the batter and put it in the oven right away. Bake for 25 to 30 minutes and set aside to cool.


Sama pečem biskvite za torte večinoma tako, da za testo malo povečam sestavine, razdelim in pečem vsako plast posebej (mi je lažje, kot rezat, plus v srednjo plast dodam še kake oreščke). Eno plast pečem samo 10-12 minut. Spodaj sem pekla skupaj - čokoladni biskvit.







Za belo kremo potrebujemo: 

  • 1 kokosova smetana od Soyatoo/meni najboljša, obstajata tudi sojina in riževa
  • 1 svilnat tofu (bio trgovine…ali prek interneta, če ne dobite, lahko fino zmiksate tudi navaden bel tofu v kremo, samo ne sme biti grudic…dobro je uporabiti tudi skuhan in ohlajen vanilijev puding, ki ga previdno vmešate v stepeno smetano)
  • stepeno vodo iz čičerikine konzerve
  • vanilijeva aroma
  • sladkor po okusu


Smetano stepemo in ročno vmešamo tofu…malo kreme pustimo za premaz torte.



Za ostale kreme:


Če želite drugačne kreme, lahko uporabite isto smetano, dodate pa lahko čokoladni puding, ali vegansko nutello, stopljeno čokolado, pražene lešnike, koščke piškotov, koščke bele, temne čokolade...


Nato izberemo poljubno sadje, meni je najboljše z višnjami iz kompota, jagodami, jagodičevjem, bananami.


Pečeno plast biskvita položimo v tortni obod in fino stisnemo, navlažimo s sokom in namažemo s kremo, naložimo sadje…damo drugo plast biskvita itd. naprej do konca .



tu na slikah je z jagodami



Pustimo v hladilniku čez noč.

Drugi dan odstranimo obod in premažemo s preostankom kreme, okrasimo s sadjem, čokolado, praženimi mandlji…





Še primer črnega gozdička z višnjami






Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

Spomladi, ko se začno bohotiti čemaževa polja, si lahko pripravimo okusne štruklje. Gremo v shopping:  - zavitek vlečenega testa ...