četrtek, 22. februar 2018

SKRIVNOSTI DOBRIH RIŽOT

V življenju sem jedla že toliko slabih rižot, da joj prejoj. Kaj naredi rižoto dobro? Tu je odgovor.

ZELENJAVNE RIŽOTE KUHARSKIH MOJSTROV

Gremo v shopping:

  • riž po želji (eni prisegajo na dolgi črni, drugi na basmati, tretji na Arborio...izbira je vaša)
  • zelenjava po želji (korenček, bučke, melancani, paprika, paradižnik, grah, koruzica, gobice, por, treviški rdeči radič, v sezoni šparglji...)
  • po želji pečen tofu/Mercator (meni dober izključno ta)

  • sol, poper, sladka paprika, kurkuma, timijan,svež peteršilj
  • veganska margarina (Vitaquell)

  • veganski parmezan (Green Vie)/Mercator

  • če nimamo parmezana lahko uporabimo kvasne kosmiče/Kalček



Kuharski mojstri in tudi moja babi za dobro rižoto kuhajo riž posebej. Torej riž skuhamo po navodilu na embalaži v veliki količini vode. Kuhanega ODCEDIMO in splaknemo, da se škrob odstrani. Posebej naredimo omako. V kozici prepražimo čebulo in dodamo zelenjavo po želji (narezano na majhne koščke). Dodamo tudi na kockice narezan pečen tofu. Čez nekaj minut zalijemo z vodo in na srednjem ognju kuhamo do želene mehkobe, dodamo še vse začimbe. Na koncu naj bo zelenjava sočna.

Če delamo s treviškim radičem ga samo "ovenemo" na ponvi na olivnem olju. 

Kuhan riž prelijemo z zelenjavno omako in dobro premešamo, da se vse sestavine prepojijo. Primešamo tudi parmezan oz. kvasne kosmiče. Nato ga prestavimo v nepregorno posodo, lahko tudi v pekač. Segrejemo pečico na 180. Po površini potresemo še s kosmiči veganske margarine (to je skrivnost!). Postavimo v ogreto pečico za 10 minut...najboljša rižotka na svetu. Na krožniku lahko še potresemo s parmezanom.

tole je paella iz pečice










Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

Spomladi, ko se začno bohotiti čemaževa polja, si lahko pripravimo okusne štruklje. Gremo v shopping:  - zavitek vlečenega testa ...