V življenju sem jedla že toliko slabih rižot, da joj prejoj. Kaj naredi rižoto dobro? Tu je odgovor.
ZELENJAVNE RIŽOTE KUHARSKIH MOJSTROV
Gremo v shopping:
- riž po želji (eni prisegajo na dolgi črni, drugi na basmati, tretji na Arborio...izbira je vaša)
- zelenjava po želji (korenček, bučke, melancani, paprika, paradižnik, grah, koruzica, gobice, por, treviški rdeči radič, v sezoni šparglji...)
- po želji pečen tofu/Mercator (meni dober izključno ta)
- sol, poper, sladka paprika, kurkuma, timijan,svež peteršilj
- veganska margarina (Vitaquell)
- veganski parmezan (Green Vie)/Mercator
- če nimamo parmezana lahko uporabimo kvasne kosmiče/Kalček
Kuharski mojstri in tudi moja babi za dobro rižoto kuhajo riž posebej. Torej riž skuhamo po navodilu na embalaži v veliki količini vode. Kuhanega ODCEDIMO in splaknemo, da se škrob odstrani. Posebej naredimo omako. V kozici prepražimo čebulo in dodamo zelenjavo po želji (narezano na majhne koščke). Dodamo tudi na kockice narezan pečen tofu. Čez nekaj minut zalijemo z vodo in na srednjem ognju kuhamo do želene mehkobe, dodamo še vse začimbe. Na koncu naj bo zelenjava sočna.
Če delamo s treviškim radičem ga samo "ovenemo" na ponvi na olivnem olju.
Kuhan riž prelijemo z zelenjavno omako in dobro premešamo, da se vse sestavine prepojijo. Primešamo tudi parmezan oz. kvasne kosmiče. Nato ga prestavimo v nepregorno posodo, lahko tudi v pekač. Segrejemo pečico na 180. Po površini potresemo še s kosmiči veganske margarine (to je skrivnost!). Postavimo v ogreto pečico za 10 minut...najboljša rižotka na svetu. Na krožniku lahko še potresemo s parmezanom.
tole je paella iz pečice |
Ni komentarjev:
Objavite komentar