ponedeljek, 19. februar 2018

GREMO NA BUREK?

Žal je zgornji stavek težko izvedljiv za vegane, kaj šele za "brezglutence". Velikokrat slišim, jooj nisem jedla bureka že toliko let, odkar sem veganka, to je edina stvar, ki jo takoo zelo pogrešam...A dragi moji, lahko ga naredite doma, takega pravega in dišečega. V bistvu je bil "sirov" burek moj prvi veganski recept, saj ga res obožujem in si življenja brez njega ne znam predstavljati. Njegova izdelava pa je tako lahka in sestavine praktično dosegljive v vsaki trgovini. Torej, gremo na burek?


VEGANSKI "SIROV" BUREK/PITA


Gremo v shopping:

  • 1 zavitek vlečenega testa (ponavadi so vsi veganski, lahko ga naredite tudi doma)/za brezglutensko  varianto uporabite bg listnato testo (Schaer znamka ali v Leclercu)
  • 1 paket navadnega tofuja (500 g)/jaz uporabljam Mercatorjevo znamko
  • 1 navaden sojin jogurt/ uporabljam Joya - Hofer
  • 1 sojina smetana za kuhanje Provamel (2 dl)/dobi se povsod, gor je slika metuljčka (testenin)
  • malo soli
  • limona ali kis
  • prepražena čebula (po želji)
  • 1,5 – 2 dl slana voda ali radenska



Bureku/piti lahko dodajamo sestavine po želji, špinačo, gobice, zelje, krompir...kar nam trenutno paše ali je sezonsko.

Postopek priprave:

Na testo namažemo mešanico sojinega jogurta in sojine smetane, ki smo jo posolili in okisali po okusu (malo pustimo za premaz). To je v bistvu tudi veganska kisla smetana.

Tofu razdrobimo s prsti in ga tudi posolimo in okisamo – potresemo ga po smetani. To je v bistvu tudi veganska skuta. Po želji dodamo prepraženo čebulo.

Lahko dodajamo vse vrste zelenjave (špinačo, čemaž v sezoni, koprive, zelje, ohrovt itd…). 
Na sliki sem dodala še čemaž in praženo čebulo.



Če uporabite listnato brezglutensko testo, ga razvaljajte med dvema peki papirjema in malo 
pokapajte z oljem, ker je drugače bolj suho (slika spodaj).



Zavijemo testo (v okrogel pekač v polža ali pa v posamezne rolice v pravokoten pekač) in premažemo s preostankom smetane...po površini lahko posujete s sezamovimi semeni.



Pečemo cca pol ure na 180 (oziroma do zlatorjave barve).

Pred koncem peke zalijemo z 1,5 dl slane vode ali radenske in pečemo še kakih 5 minut.

Pečeno pokrijemo s folijo in počakamo, da se malo ohladi in prepoji.






 Še brezglutenska varianta:



V spodnjem so dodane prepražene bučke:




Pa dober tek...mmmm kako dišiii...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

Spomladi, ko se začno bohotiti čemaževa polja, si lahko pripravimo okusne štruklje. Gremo v shopping:  - zavitek vlečenega testa ...