sreda, 21. februar 2018

MEŠAN KRUH - brez glutena, brez gnetenja :)

Enostaven za pripravo, puhast in s hrustljavo skorjico

KRUH BREZ GNETENJA


Gremo v shoping:

  • 1 kg moke (poljubne - mešamo proseno, koruzno, ajdovo, univerzalno brezglutensko...)
  • 1 vrečka suhega kvasa ali polovico kocke svežega kvasa
  • 2 žlički soli
  • 7,5 dl vode (odvisno od moke, lahko več ali manj)
Vse naštete sestavine v večji skledi s kuhalnico zmešamo - brez kakršnega koli napora in gnetenja z rokami. 

Posodo pokrijemo s pokrovom ali folijo in pustomo vzhajati 12 ur (postopek začnemo zvečer, zjutraj ga damo v pečico). V tem času bo testo fermentiralo in po 12 urah bo imelo nekoliko čuden izgled - vse je ok - tako mora biti. Fermentira lahko tudi dalj časa - ne bo nič narobe. 

Delovno površino pomokamo, stresemo testo ven, oblikujemo hlebček - nikakor ne gnetemo testa- in pustimo vzhajati dokler se ne ogreje pečica in posoda v kateri boste pekli.


Pečico ogrejemo na 220 stopinj. na enako tempetaturo ogrejemo stekleno oz keramično posodo s pokrovom. Posoda mora imeti pokrov. Posode ni potrebno nič mazati. 

Ko je primerno ogreta, vanjo damo hlebček, pokrijemo in pokrito pečemo 30 min na 220. Prej ga lahko posujemo s semeni.

Po 30 min posodo odkrijemo in pečemo še 30 min na 200 stopinj.

Kljub temu, da keramične posode ne pomažemo, se kruh ne prime. Pečen kruh ima hrustljavo skorjo in po vrhu običajno poči.

Recept je prilagojen/povzet iz strani okusno.si





ajdov



s posušenimi paradižniki in kaprami

Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

Spomladi, ko se začno bohotiti čemaževa polja, si lahko pripravimo okusne štruklje. Gremo v shopping:  - zavitek vlečenega testa ...