torek, 20. februar 2018

PALAČINKE, ČAPALINKE, LAPAČINKE...

Večni problem, palačinke brez mleka in jajc? Nemogoče! Ne uspejo, trgajo se, pa tako jih bi radi jedli...Temu je lahko konec, le postopek mora biti pravi. In dobra volja, če prvič ne uspejo :)

VEGANSKE PALAČINKE

Gremo v shopping: 

  • 150 g moke (meni se najbolje obnese polovica pirine, polovica čičerikine)
  • 2-3 dl rastlinskega mleka (rižev, ovsen, sojin, mandljev…)
  • 1 žlica olja (npr. kokosovo)
  • ščep soli
  • 1 žlica sladkorja (npr. kokosovega ali rjavega trsnega ali agavin-javorjev sirup…)
  • 1 vanilijev sladkor
  • 50 ml radenske


Količina zadostuje za 10-15 palačink na ponvi 23 cm.

Za brezglutensko varianto uporabimo 150 g bg moke (pol riževe, pol čičerikine ali domače mešanice mandljeve, čičerikine, ajdove, tapiokine…ALI mešanica SCHAER B mix – najbolj zagotovljen uspeh).

Iz navedenih sestavin zamešamo testo, ki naj počiva vsaj eno uro na sobni temperaturi, da moka nabrekne.  Za barvo lahko dodamo malo kurkume. Testo izgleda takole: 





Ponev se najbolje obnese HOT STONE , jaz uporabljam ponev Kitchen aid, prej Delimano – oboje se je super obneslo. Palačinke pečem na kokosovem olju. Vzamemo eno zajemalko testa in jo hitro razlijemo po vroči ponvi in pustimo cca 2 minuti, nato obrnemo. BG moka se drugače obnaša (se ne razliva toliko), ampak gre. Zapečemo še kako minuta na spodnji strani. 



UPAM, DA USPEJO SLASTNE SLADOSTRASTNE PALAČINKE

Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

Spomladi, ko se začno bohotiti čemaževa polja, si lahko pripravimo okusne štruklje. Gremo v shopping:  - zavitek vlečenega testa ...