petek, 9. marec 2018

VEGANSKA PRATA

Gorenjci so sicer znani po škrtosti, a prav nič škrta ni njihova znamenita gorenjska prata, jed, ki jo še vedno pripravljajo ob velikonočnih praznikih. Tule seveda v veganski verziji.



Gremo v shopping:

  • 50 dag dimljen nakockan tofu ali veganska šunka Rajko (lahko več, lahko manj)/nekateri uporabijo seitan, vegibasice ali kaj podobnega
  • 1 kg nakockanega kruha
  • 500 ml sojinega jogurta (recimo Joya)
  • 1 sesekljana rdeča čebula
  • 2 žlici svežega peteršilja
  • 1 žlica kvasnih kosmičev
  • 1 žlička gorčice
  • sol, poper, kurkuma, sladka paprika...


Tofu/šunko prepražimo, čebulo prepražimo. Vse sestavine zmešamo in damo v podolgovat pekač. Zmes mora biti kompaktna, dodajamo kruh ali tekočino, da je prava konsistenca. pečemo na 180 cca 45 min. Lahko jemo toplo zraven krompirja, omak...zelo okusna pa je tudi hladna.

Recept je odprt za eksperimentiranje. Lahko uporabimo razne začimbe, dodamo prepraženo papriko, gobice itd...




Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČEMAŽEVI ŠTRUKLJI

Spomladi, ko se začno bohotiti čemaževa polja, si lahko pripravimo okusne štruklje. Gremo v shopping:  - zavitek vlečenega testa ...