Tale zadeva je nadvse priročna. Lahko jo zamrznemo ali shranimo v hladilnik in režemo po kosih, damo v burger bombetke, pogrejemo in postrežemo z omakami...
VEGANSKA "MESNA" ŠTRUCA
Gremo v shopping:
• 1 srednje
velik krompir
• 1 čebula
• 1 korenček
• 2 stroka česna
• 1 konzerva fižola
• 100 g tofuja
• 2 žlički paradižnikove mezge
• 1 žlička gorčice
• svež peteršilj, ostale začimbe, sol, poper, timijan, rožmarin, sladka
paprika…
• 2 žlički kvasnih kosmičev
• malo pinjol ali drugih oreščkov
1. skuhaj krompir, korenje
2. prepraži čebulo
4. vse
sestavine zmiksaj v blenderju v kompaktno maso
5. zmes
nadevaj v podolgovat pekač (obložen s
peki paprijem) in peci pol ure na 180,
pokrij s folijo in peci še 20 minut.
6. dobro
ohladi
Opombe in
komentarji:
V osnovi sem uporabila ta recept, nisem mu pa slepo sledila. Masi sem dodala
drobtinice in gustin, do želene konsistence. Masa pride kot neka pašteta, ki
sem jo dala v model, kot kažejo slike. Pekla sem cca eno uro na 180 stopinj. Ko
je pečena, je masa še vedno kot pašteta, zato je treba zadevo dobro ohladiti
čez noč. Drugi dan zvrnemo iz modela in se da lepo rezat. Iz ene mase je
prišlo 20 kosov. Pred serviranjem sem jo narezala in popekla na ponvi brez
maščobe (hot stone) ter jo prelila s čebulno omako. Zelo je okusno na ta način. Uporabno bo
tudi za »hamburgerje«. Primerno za zamrzovanje.
Recept za čebulno omako:
rastlinska maščoba ali olje
1 žlička sladkorja
2 čebuli
malo moke ali gustina
1 žlička soli
1 žlica kisa
zelenjavna jušna osnova (jaz imam domačo, lahko tudi veg kocko…)
Na maščobi karameliziramo sladkor, dodamo drobno narezano ali naribano čebulo,
malo popražimo in posujemo z moko ter pražimo še toliko, da porjavi. Prilijemo
jušno, z metlico razgrudimo, solimo, dodamo kis in pustimo rahlo v osnovo vreti
približno dvajset minut. Lahko dodamo tudi malo paradižnikove mezge.
Ni komentarjev:
Objavite komentar