Za veliko noč obvezna, ali pa kar tako. Čeprav je z njimi nekaj dela, pa so zelo okusna in malo za spremembo lepa popestritev veganskih jedilnikov.
VEGANSKA JAJČKA
Gremo v shopping:
Recept je povzet po avtorju Prijatelji životinja in malo
prirejen J
Rumenjak:
2 manjša korenčka
1-2 žlici koruznega škroba ali agar agar kosmičev (uporabila
sem Agarin iz Hoferja – občasna prodaja)
1 žlica rastlinske margarine (uporabljam Vitaquell)
žlička kvasnih kosmičev
2 ščepca soli, malo kurkume, sladke paprike…
1,5 dl vode
Beljak:
1 skodelica prosa (ni nujno, jaz sem izpustila, zato ne vem,
kako pride z njim, dala pa sem en krompir namesto tega)
1 manjša cvetača (kasneje se ne čuti v okusu)
100 g svežega tofuja (zblendamo)
3,5 skodelic vode
1 žlica veganske margarine
Sol po okusu, poper, ostale začimbe po želji
Najbolje je, da uporabimo črno himalajsko sol, ki doda
pravi okus jajc, a z njo ne pretiravajmo, ker je res močna .
Korenček narežemo in kuhamo s škrobom in agarjem, da postane
mehek (glej navodila na embalaži za agar
agar), nato ga zblendamo in dodamo margarino, začinimo po okusu. Oblikujemo
majhne kroglice.
Cvetačo (razdeljeno na cvetke) in proso (krompirv mojem primeru) kuhamo cca pol ure,
nato zblendamo skupaj s tofujem v blenderju, dodamo margarino, sol in začimbe. Pazimo, daje masa konsistentna za oblikovanje.
Še iz tople mase oblikujemo beljak, na katerega vtisnemo
rumenjakove kroglice. Jaz imam tak model za jajčka, v katere sem dala
oblikovat, lepo pride tudi v modelih za muffine, ker so okrogli,
napolnite pa pač cca 1 cm ali pa uporabite npr, plastične nastavke za jajca iz hladilnika :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar