Zmotno je prepričanje, da se njokov brez jajc ne da narediti. Ma, sploh ni problem! Preberite si spodaj :)
Gremo v shopping:
- 1/2 kg krompirja
- 150 g moke (1/2 ostre, 1/2 pirine - ali mešanica moke po želji/lahko tudi bg moka, recimo Schar mix B)
- 1 žlica oljčnega olja
- cca 4 žlice maščobe (oljčno ali kokosovo olje ali veganska margarina/Vitaquell)
Po želji lahko dodajamo različne začimbe in zelišča, sama obožujem recimo čemaž v sezoni...Po istem receptu delamo tudi slivove ali marelične knedle, takrat razvaljano testo razrežemo na kvadratke, dodamo polovičke marelic/sliv, oblikujemo v cmoke in jih kuhane na koncu posladkamo.
Krompir (cel in neolupljen) skuhamo, olupimo in pretlačimo. Dodamo žlico oljčnega olja, moko in malce soli ter začimbe po želji. Toplo maso dobro zgnetemo in zvaljamo na cca 5 mm debeline. Oblikujemo njoke po želji (okrogle, ki jih okrasimo z vilico, podolgovate, lulčke, kifeljčke itd :) Skuhamo v vrelem kropu, dokler ne priplavajo na površino (zelo hitro so kuhani, nekaj minut). Kuhane damo v ponev in jih še prepražimo malo na kokosovi maščobi, Postrežemo jih z omakami, drobtinicami ali kakor želimo (poljubna zelenjava).
čemaževi njoki pred kuho |
skupaj s šparglji |
po istem receptu delamo marelične ali slivove knedelne :) |
Ni komentarjev:
Objavite komentar